Beyin Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Beyin kanamasının belirtileri kişiye göre farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Örneğin beyin kanaması geçiren bir kişi önce bilinç bulanıklığı yaşayabilirken bir başka kişi ise epilepsi nöbeti ile karşılaşabilir. Beyin kanamasının belirtileri her ne kadar benzerlik gösterse de kanamanın ilk ortaya çıkışı herkeste farklı olabilmektedir.
Dolayısı ile tüm belirtilere hakim olunması tanı aşamasında da sürecin daha kolay olmasını sağlayacaktır. Birçok belirti farklı hastalıklar ile de karıştırılabilir veya kişiler hafif belirtileri umursamayabilirler. Bu noktada semptomların görülme sıklığı, atak sayısı ve diğer unsurlara odaklanmak gerekir. Beyin kanaması belirtileri çoğunlukla şunlardan oluşmaktadır:
- Bilinç bulanıklığı (hafif – başlangıç seviyesinde)
- Bacaklarda karıncalanma hissi
- Bacaklarda uyuşukluk hissi.
- Baş dönmesi.
- Mide bulantısı.
- Bulantıya eşlik eden kusma ya da aniden beliren kusma isteği.
- Şiddetle başlayan baş ağrısı.
- Yutkunma esnasında zorluk yaşama.
- Net görememe.
- Gözbebeklerinin kontrol dışında hareket etmesi.
- Göz kapağında düşme yaşanması.
- Denge kaybı.
- Vücudun farklı yerlerini birlikte çalıştırırken koordinasyon sağlayamama (örneğin el ve göz arasında, bacaklar ve beyin arasında gibi)
- Epilepsi nöbetleri
- Beynin çalışması esnasında karşılaşılan fonksiyon sorunları
- Kollarda uyuşukluk ve güç kaybı
Beyin Kanaması Nedir?
Beyin kanamasının açıklaması alanında uzman olan kişiler tarafından yapılmaktadır. Beyin kanaması, beynin dokusunda hasar oluşması ile ortaya çıkan ciddi bir rahatsızlıktır. Aniden beliren beyin kanaması semptomlarının yakından izlenmesi tedavi için daha hızlı harekete geçilmesini sağlar. Beynin yüzeyinde ortaya çıkan kanamalar beyin kanaması olarak isimlendirilmektedir. Vücudun bütün işleyişinden sorumlu olan beyin hasar gördüğünde en hızlı şekilde müdahale edilmesi gerekir. Bu sebep ile de beyin kanaması çok ciddi sonuçlara sebep olabilen bir sorundur. Ciddiye alınması ve belirtileri ortaya çıktığı anda tanı ve tedavi için tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna gidilmesi önem taşır.
Beyin Kanamasının Nedenleri Nedir?
Beyin kanamasının nedenleri çok yönlü olabilmektedir. Beyin kanamasının bazen tek 1 sebebi olur iken bazen ise farklı etkenlerin bir araya gelmesi ile beyin kanaması sonucuyla karşılaşılabilir. Bu durumdan dolayı beyin kanamasının nedenlerinin doğrudan araştırılması ve bu konuya büyük bir titizlik ile yaklaşılması önem taşır. Kronik rahatsızlıkların yanı sıra beyin kanaması riskini yükselten farklı hastalıklar da vardır. Beyin kanamasına neden olan farklı sebepler şu şekilde sıralanabilir:
- Yüksek tansiyon problemi.
- Kan pıhtılaşması.
- Kanama bozuklukları.
- Kan damarına ilişkin anomali
- Travma
- Kafa travması
- Beyinde hasara sebep olacak şiddet unsurları, kaza ve diğer etkenlere maruz kalmak
- Tümör
- Amiloid anjiyopati
- Anevrizma
Belirtilen bu unsurlar beyin kanamasına en çok sebep olan rahatsızlıklardır. Beyin kanaması birçok kişinin yaştan ve genel sağlık durumundan bağımsız olarak karşılaşabileceği bir durum da olabilmektedir. Özellikle beyin tümörü, kanser ve kanama bozuklukları gibi sebepler beyin kanaması ihtimalini yükseltmektedir.
Beyin Kanamasını Anlama Yöntemleri Nelerdir?
Beyin kanamasının anlaşılması için uygulanan özel yöntemler vardır. Bu yöntemler tam teşekküllü hastanelerde uzman hekimler aracılığı ile kullanılabilmektedir. Beyin kanaması problemi ile karşılaşıldığı noktada beyin kanamasının net olarak anlaşılması ve tanı koyulabilmesi için uygulanan yöntemler şu şekildedir:
- Tomografi (BT – Bilgisayarlı tomografi)
- Manyetik Rezonans (MR)
Uygulanan bu görüntüleme yöntemleri ile tanı, teşhis ve tedavi süreci adım adım başlatılmaktadır. Beyin kanamasının sebebinin bulunması tedavi sürecinin başlamasına sebep olacaktır. Sebep bulunana kadar semptomları azaltmaya ve tekrarlanmaması için önlem alınmaya odaklanılır. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans ile hastaların ilk teşhis süreci başlatılır.
Beyin Kanamasının Türleri Nelerdir?
Beyin kanaması çeşitleri iki gruba ayrılır ve bu gruplara göre özellikleri, tedavisi, tanısı gibi unsurlar belirlenir. İzlenecek olan yola karar verirken beyin kanaması çeşidinin göz önünde bulundurulması önemlidir. Beyin kanaması türleri şu şekilde açıklanabilir:
- Beyin dokusunun içinde gerçekleşen beyin kanaması (instrasebral kanama)
- Beyin dokusunun dışında gerçekleşen beyin kanaması (intraventriküler kanama)
Her iki kanama türü de kafatasının içerisinde gerçekleşmekte sadece dokunun alanı ile ilgili ayrım yapılmaktadır. Her 2 beyin kanaması türü de beynin boşluklarında meydana gelmektedir.
Beyin Kanaması Öldürür Mü?
Beyin kanamasının ölümcül olma ihtimali çok yüksek olmasına karşın bu durumu kanamanın gerçekleştiği bölge belirlemektedir. Beyin kanaması yaşamış ancak iyileşmiş olan hastalar kadar beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden kişiler de vardır. Beyin kanaması ciddiye alınması ve önemsenmesi gereken bir durumdur. Yüksek risk içermesi sebebi ile kişiler hayati tehlikeyi atlatsalar dahi felç gibi sonuçlar ile de karşılaşabilirler. Dolayısı ile öldürmesi kadar fiziksel ve zihinsel hasar bırakma ihtimali de yüksektir. Beyin kanamasının vereceği hasar ya da hayati riski belirleyen ana unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Beyin kanamasının gerçekleştiği bölge
- Beyin kanamasının gerçekleşme boyutu
- Belirtilerin ortaya çıkmasından tedaviye ya da müdahaleye kadar geçen süre
- Beyin kanaması yaşayan kişinin yaşı
- Beyin kanaması yaşayan kişinin genel sağlık durumu, hastalıkları ve diğer unsurlar
Beyin kanamasının nasıl bir sonuç yaratacağı noktasında önemli olan kriterlerdir. Bu kriterler ışığında beyin kanamasının hayati risk içermesi, farklı sorunlara sebep olması ya da kişinin iyileşme süresi değişiklik gösterebilir.
Beyin Kanaması Riski Taşıyan Kişiler Kimlerdir?
Beyin kanaması riski olanlar özellikle tetikleyici konumda bulunan hastalığı olan kişilerdir. Yaşı yüksek olan kişilerden kronik hastalığı olanlara kadar birçok kişi risk grubunda bulunabilir. Kanser hastaları ve beyin tümörü olanlar yüksek risk içeren grupta yer almaktadır. Bu hastalıkların yanı sıra aile geçmişinde beyin kanaması hikayesi olan kişilerin de beyin kanama geçirme riski yine yüksektir.
Beyin kanaması ile ilgili her ne kadar yetişkin ve yaşlı grupta yer alan kişiler daha çok risk ile karşı karşıya olsa da çocukların da beyin kanaması geçirme riski bulunmaktadır. Bu gruplarda yer alan kişilerin beyin kanamasına karşı genel sağlık durumlarını iyileştirmeleri ve olası riskleri ortadan kaldırmaları önerilir. Beyin kanaması sadece bu gruplarda yer alan kişilerde ortaya çıkmamaktadır. Herhangi bir hastalığı olmayan kişilerde de farklı travmalar sonucu beklenmeyen beyin kanamaları gerçekleşebilir.
Beyin Kanamasının Tedavisi Nedir?
Beyin kanamasının tedavisi farklı çeşitleri içerebilmektedir. Beyin kanamasının türü, hastanın sağlık durumu gibi birçok unsur göz önünde bulundurularak tedavi belirlenir. İlaç tedavisinin yanı sıra terapi ve diğer yöntemler de tercih edilebilir. Yüksek oranda risk içeren beyin kanamalarında ilk müdahale olarak cerrahi yöntemler de kullanılabilmektedir.
Uygulanacak olan tedavi tamamen hastanın genel sağlık durumuna ve kanamanın seviyesine bağlıdır. İlk müdahale gerçekleştirildikten sonra beyin kanamasının tekrarlamaması ve hasar bırakmaması için tamamlayıcı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemler semptomların giderilmesine yönelik ilaç tedavisini oluşturmaktadır.
Beyin Kanamasından Sonra Ne Yapılır?
Beyin kanamasından sonra yapılması gerekenlerin başında tansiyonu dengelemek yer alır. Özellikle yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için geçerli olan bu durumun kontrol altına alınması önem taşır. Tansiyonun yükselmesi beyin kanaması riskini arttırmaktadır. Dolayısı ile tansiyon için gereken ilaçların kullanılması beyin kanaması riskini stabil seviyede tutacaktır. Beyin kanamasının oluşmasına sebep olan etkenlerin iyileştirilmesi ve kontrol altında tutulması da yine tedaviden sonra yapılması gerekenler arasında yer alır.