Boyun Fıtık Patlaması Belirtileri
Botun fıtık patlaması belirtileri farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Uyuşma ve karıncalanma bunlardan bazılarıdır. Ayrıca fıtığın görüldüğü bölgeden omuzlara, kollara ve ellere doğru da yaşanabilmektedir. Bunun yanı sıra farklı belirtiler de yine vardır.
Genel anlamda boyun fıtığı belirtileri oldulça geniş bir konudur. Bu rhatsızlık omurilik ve sinir köklerini etkilemekte olup, genellikle 30 ve 40’lı yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Kişiden kişiye değişse de genel anlamda,
- Yürüme güçlüğü ve dengesizlik,
- Parmak uçlarına kadar yayılan, uyuşmayla birlikte seyreden ağrı,
- Kola doğru yayılan, tek taraflı bir ağrı,
- Ele alınan cisimlerin düşmesi,
- Ağrıyla birlikte yayılan kolda kuvvet kaybı,
Gibi durumlarla kendini göstermektedir. Eğer boyun fıtığı belirtileri gösteriyorsanız en kısa sürede doktoragiderek muayeneolmanız gerekmektedir.
Boyun Fıtığı Nedenleri
Boyun fıtığı nedenleri, belirtiler kadar önemlidir. Ancak bunlar da kişiden kişiye göre farklılıklar arzetmektedir. Genel anlamda sebepleri incelendiği zaman şunlar gözlemlenmektedir:
- Sürekli aynı noktaya bakmak
- Boynu uzun bir süre aynı noktada tutmak
- Televizyon ve bilgisayar gibi cihazlaırn karşısında uzun bir süre geçirmek
- Soğuk klimadan gelen havaya maruz kalmak
- Egzersiz yapmamak
Ayrıca ince, uzun ve narin boyuna sahip olan kişilerde gözlemlenebilmektedir. Bunların yanı sıra önemli olan bir takım risk faktörleri de yine mevcuttur. Trafik kazası geçirmek ya da şoförlük, bankacılık gibi mesleklerde çalışmak bunlardan bazılarıdır. Ayrıca şu gibi durumlar da yine yer almaktadır:
- Boyun kaslarında zayıflık
- Uzun süreli bilgisayar kullanımı
- Yanlış duruş, yorgunluk ve stres
- Boyunun yanlış biçimde hareketi
- Boyunun yanlış şekilde pozisyonu
Bu bakımdan boyun fıtığı tedavisi her birey içinözel bir şekilde planlanarak gerçekleştirilmektedir. Tnaı esnasında hastanın detaylı bir öyküsü alındığıgibi fiziksel muayene de gerçekleştirilmektedir. Ancak farklı görüntüleme teknikleri de aynı şekilde kullanılabilmektedir. Böylece hem varlığını tespit etmek hem de seviyesini belirlemek mümkündür. Bunların yanı sıra ayrıntılı nörolojik muayeneler, uygun radyolojik incelemeler, boyun MR ve EMG de gerekebilmektedir. Tanı konması ardından tedavi de özel bir şekilde oluşturulmaktadır.