fbpx
Beyin ve Damar HastalıklarıOmurga HastalıklarıPeriferik Sinir Hastalıkları

Nörofibromatoz

Nörofibromatoz, sinirlerin tipik olarak iyi huylu tümörlerine ve vücudun diğer bölümlerinde büyümelere neden olan nadir bir genetik bozukluktur. Bu bozukluğa sahip bazı kişilerde neredeyse hiç fark edilmeyen nörolojik problemler varken, diğerleri derinden etkilenir. İki ana tip vardır: nörofibromatozis tip I (NF1) ve nörofibromatozis tip II (NF2).

NF1 kendini doğumda veya erken çocukluk döneminde gösterir. NF1, kasık ve koltuk altlarında yoğunlaşan çok sayıda açık kahverengi (café-au-lait) lekeler ve deri altındaki iyi huylu tümörler ile karakterizedir. Kemiklerde büyüme ve şekil bozukluğu ve omurganın eğriliği ( skolyoz ) da mevcut olabilir. Bazen, NF1’li kişiler beyinde, kraniyal sinirlerde veya omuriliği tutan tümörler geliştirebilir .

NF2 çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir. NF2 temel olarak, ses uyarılarını ileten ve iç kulaklardan beyne sinyalleri dengeleyen iyi huylu sinir tümörleri ile karakterizedir. Tümörler genellikle hem sol hem de sağ (“iki taraflı”) işitme (işitme) sinirlerini etkiler.

Schwannomatoz adı verilen üçüncü bir ilgili bozukluk kabul edildi. Schwannomatoz, NF1 ve NF2 ile birçok özelliği paylaşabilirken, mevcut kanıtlar bunun ayrı bir genetik hastalık olduğunu göstermektedir. Bu bozukluk 30 yaş ve üstü yetişkinlerde daha sık teşhis edilir.

Nedenleri

NF1 , nörofibromin (nörofibromin 1) adı verilen bir proteinin üretimini kontrol eden gendeki mutasyonlardan kaynaklanır. Bu genin bir tümör baskılayıcı olarak işlev gördüğüne inanılmaktadır. NF1’li kişilerin yaklaşık yüzde 50’sinde, bozukluk bilinmeyen nedenlerle meydana gelen gen mutasyonlarından (“spontan mutasyon”) kaynaklanır. Bozukluğu olan diğerlerinde, NF1 kalıtsaldır ( “otozomal dominant kalıtım modeli, ).

NF2 , farklı bir tümör baskılayıcı gendeki (nörofibromin 2, merlin ) . NF2’li bazı kişiler, bilinmeyen nedenlerle (“spontan mutasyon”) meydana gelen bir gen mutasyonu yaşarken, diğerleri bunu ebeveynlerinden miras alır (“otozomal dominant kalıtım kalıbı”, ).

Schwannomatoz iyi anlaşılmasa da, vakaların yüzde 85’inin bilinen bir nedeni olmadığı (“spontan”) ve yüzde 15’inin kalıtsal olduğu tahmin edilmektedir.

Sıklık ve Prevalans

  1. NF1 yaklaşık olarak her 3.500 doğumdan birinde görülür
  2. NF2 yaklaşık olarak her 40.000 doğumdan birinde görülür
  3. Schwannomatoz, her 40.000 doğumda tahminen bir tanesini oluşturur
  4. NF1 veya NF2’ye sahip bir ebeveynin her çocuğunun geni miras alması ve sırasıyla NF1 veya NF2 geliştirmesi yüzde 50 şansı vardır – bu, otozomal dominant kalıtım modeli olarak bilinir.
  5. Bu bozukluklardaki tümörler büyük ölçüde iyi huyludur; tüm vakaların yüzde 3 ila 5’inde kötü huylu olabilirler / olabilirler
  6. NF’li kişilerin yaklaşık üçte biri hiçbir semptom fark etmez

Diğer isimler

Nörofibromatozis Tip I (NF1)

  1. Von Recklinghausen Hastalığı
  2. Von Recklinghausen’in Fakomatozu
  3. Von Recklinghausen’in Nörofibromatozisi
  4. Nörofibroma, çoklu
  5. Nörofibromatozis-feokromositoma-duodenal karsinoid sendromu
  6. Periferik Nörofibromatoz

Nörofibromatozis Tip II (NF2)

  1. İkili Akustik Nörofibromatozis
  2. Vestibüler Schwannoma Nörofibromatozis
  3. Merkezi Nörofibromatoz

Teşhis Kriterleri / NF1 Bulguları

  1. NF1’in aile öyküsü
  2. Ciltte altı veya daha fazla café-au-lait lekesi
  3. Kolların altında veya kasık bölgesinde çillenme
  4. Derinin üzerinde / hemen altında bezelye büyüklüğünde yumruların (nörofibromlar) varlığı
  5. Deri üzerinde / altında şişmiş görünen daha büyük alanlar ( pleksiform nörofibromlar )
  6. Gözün irisinde pigmentli yumrular (Lisch nodülleri)
  7. Bacaklarda eğilme ( tibial displazi ), incik kemiğinde incelme, skolyoz gibi iskelet anormallikleri
  8. Görmeyi engelleyebilecek optik sinir üzerindeki tümör

Café-au-lait lekeleri en çok göğüs, sırt, pelvis, dirsekler ve dizlerde görülür. Bu lekeler doğumda olabilir veya bebeklik döneminde ortaya çıkabilir. 10-15 yaşları arasında ciltte farklı boyut ve şekillerde ten rengi oluşumlar belirmeye başlayabilir. Bu büyümelerden 10’dan az veya binlerce olabilir.

Ek özellikler, alışılmadık derecede büyük bir kafa ( makrosefali ) ve nispeten kısa boy içerebilir . Nöbetler meydana gelebilir, öğrenme güçlükleri, konuşma problemleri veya hiperaktivite yaşanabilir.

Teşhis Kriterleri / NF2 Bulguları

  1. Akustik nöromalar olarak da adlandırılan bilateral vestibüler schwannomalar (VS), NF2’nin kesin belirtileridir.
  2. Olası NF2 belirtileri arasında aile öyküsü NF2, tek taraflı VS veya aşağıdakilerden herhangi ikisi bulunur: meningioma, glioma, schwannoma, juvenil posterior subkapsüler lentiküler opasite, juvenil kortikal katarakt

VS’nin tam konumuna ve boyutuna bağlı olarak aşağıdakilerden herhangi biri tek başına veya aşağıdakilerle kombinasyon halinde meydana gelebilir:

  1. Denge sorunları
  2. Yürüme sorunları
  3. Baş dönmesi
  4. Baş ağrısı
  5. İşitme kaybı
  6. Yüz zayıflığı
  7. Uyuşma veya ağrı
  8. Kulaklarda çınlama (tinnitus)

Teşhis Kriterleri / Schwannomatoz Belirtileri

  1. Kesin belirtiler (30 yaş veya üstü), bir MRI’da hiçbir vestibüler tümör kanıtı göstermemeyi, bilinen NF2 mutasyonuna sahip olmamayı ve deri katmanları içinde veya arasında iki veya daha fazla schwannomaya sahip olmayı içerir (en az biri doku patolojisiyle doğrulanır). )
  2. Patolojik olarak doğrulanmış bir schwannoma ve yukarıdaki kriterleri karşılayan birinci derece bir akraba da schwannomatozun kesin bir işaretidir.
  3. Schwannomatozlu kişilerin yaklaşık üçte birinde segmental schwannomatoz vardır ve tümörler vücudun bir kısmıyla sınırlıdır (kol, bacak veya omurganın bir bölgesi gibi)

Tedavi ve Yönetim

NF1’li çocuklar boy, kilo, baş çevresi, normal cinsel gelişim kanıtı, öğrenme güçlüğü belirtileri ve / veya davranış sorunları açısından kontrol edilmelidir. Büyüme, lekeler, skolyoz, kan basıncı, görme ve işitme kaybı için cilt muayenesinden geçmeleri gerekir. Olağandışı büyüme modelleri genellikle araştırılır. Ergenliğin erken veya geç başlangıcı, daha fazla çalışmayı da gösterebilir. Ek endişeler varsa, kan testleri ve X-ışınları gibi tanısal değerlendirmeler istenebilir. NF1’li sağlıklı çocuklar genellikle altı veya 12 aylık aralıklarla muayene edilir.

NF1’li yetişkinlerin genellikle standart fiziksel değerlendirmeleri ve büyüme, lekeler, skolyoz, kan basıncı, görme ve işitme kaybı için cilt muayenesi vardır. Doktorlar ayrıca yeni veya genişleyen kitle veya genel olarak yeni semptomlar için de uyanık olmalıdır. Başka türlü sağlıklı olan NF1’li yetişkinler genellikle yıllık kontrollere sahiptir. Nörofibromatoz veya schwannomatoz için bilinen bir tedavi veya çare yoktur. Bazı durumlarda, büyüme cerrahi olarak giderilebilir veya radyasyon tedavisi ile azaltılabilir. Bu bölgelerde ameliyat, sinirlerde daha fazla yaralanmaya ve ek nörolojik sorunlara neden olabilir. Cerrahinin faydaları her zaman risklerine karşı tartılmalıdır. Aynı şekilde, radyasyon tedavisinin bir seçenek olduğu durumlarda, riskler ve faydalar dikkatle değerlendirilmelidir.

Nörofibromatozis hastalığı nedir?

Sinir hücrelerinin kılıflarından kaynaklanan genetik bir hastalıktır.

Nörofibromatozis tanısı nasıl konulur?

Kesin belirtiler (30 yaş veya üstü), bir MRI’da hiçbir vestibüler tümör kanıtı göstermemeyi, bilinen NF2 mutasyonuna sahip olmamayı ve deri katmanları içinde veya arasında iki veya daha fazla schwannomaya sahip olmayı içerir (en az biri doku patolojisiyle doğrulanır). )
Patolojik olarak doğrulanmış bir schwannoma ve yukarıdaki kriterleri karşılayan birinci derece bir akraba da schwannomatozun kesin bir işaretidir.
Schwannomatozlu kişilerin yaklaşık üçte birinde segmental schwannomatoz vardır ve tümörler vücudun bir kısmıyla sınırlıdır (kol, bacak veya omurganın bir bölgesi gibi)

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Bel Fıtığı Karpal Tünel Sendromu Tedavisi İlaçlar ve Egzersizler
%d blogcu bunu beğendi: